Arbetet med sista etappen fortsätter

Gott nytt år! Först och främst vill vi säga stort tack till alla er som tänkte på Econef under helgerna. Tack vare era donationer samt en större donation av Stiftelsen Sven Höök har arbetet med den sista delfasen på den sista etappen börjat. Förskolan är för ca 30 barn i två grupper, en för barn 3-4 år och en för barn 5-6 år med inne- och utemiljöer för både lek och lärande. Förskolan kommer också att ha matplats, toaletter, förråd, lärarrum med egen WC och förråd, vattentankar, pumptorn och trädgård som tar hand om gråvattnet. Byggandet av förskolan delades  upp i etapper för att lättare kunna planera. Tack vare en generös och lojal följarskara (ni som läser detta!) kunde grunden byggas under andra halvan av 2021, och sedan blev väggarna klara under våren 2022. Tack vare en större donation i våras kunde vi färdigställa taket under hösten 2022, och nu har vi så inlett arbetet med att färdigställa centret helt och hållet.

Under det första kvartalet kommer fokus att ligga på dörrar, fönster, el, vatten och möbler. Sedan fortsätter arbetet med utemiljöerna. Det som händer i världen påverkar naturligtvis även Tanzania och priserna på material går tyvärr uppåt i ganska snabb takt. Kombinerat med en besvärlig torka gör det att vi fortsatt är i behov av donationer, så fortsätt att tänka på Econef när möjlighet finns och hjälp oss att bygga klart Econef Children’s Center under 2023- tio år efter att första spadtaget togs.

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Byggarbetet av Econef förskola på gång

Byggarbetet för Econef förskola påbörjades i början av 2021 och nu har grunden blivit färdig. Nästa etapp, väggar och tak, är på gång och Caroline har börjat tillverka tegelstenar.

På grund av pandemin har vi inte kunnat skicka volontärer till Tanzania, och Caroline har skött grundarbetet själv tillsammans med lokala ingenjörer och byggarbetare. Trots begränsningar pga pandemi har bygget fortskridit enligt plan.

Econef har även beviljats ett bidrag från Sven Hööks stiftelse för finansiering av etapp 2, väggar och tak. Med hjälp av bidraget samt privata donationer har vi säkrat en stor del av finansieringen av etapp 2, och planen är att bygga klart väggar och tak till sommaren 2022. För att det ska kunna ske behöves det dock lite mer pengar, så hjälp gärna till genom att donera antingen via paypal eller webshop. Tusen tack till alla som stöttar!

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Nu börjar arbetet med sista etappen

Ett sent och stort tack till alla er som skänkte era julklappar till Econef. Tack vare er kan vi nu börja med den sista etappen på Econef barncenter; förskolan. Arbetet med förskolan kommer att delas upp i tre delar. Vi börjar med förarbete på marken och grunden till byggnaderna, fortsätter sedan med väggar och tak och avslutar med allt invändigt arbete. Det är ett stort och dyrt projekt men inte omöjligt på något sätt och vi är övertygade att det går om vi hjälps åt, precis som vi brukar göra.

Den totala kostnaden för förskolan kommer att hamna på 1,5 miljoner svenska kronor. Vi har en tredjedel av summan vilket räcker till första delen. Samtidigt som vi nu börjar bygga kommer vi att göra allt vi kan för att samla ihop pengar till de kommande två delarna. Målet är att bli klara med del ett och två under 2021, och avsluta med sista delen 2022. Sedan har vi byggt ett självförsörjande barncenter. För den som är intresserad av de olika etapperna och kostnaderna kopplade till dessa finns budgeten här.

Vi hoppas att ni vill vara med oss ända fram och ber er att inte glömma bort Econef, även om vi som står bakom inte uppdaterar er med små och jämna mellanrum. Vi jobbar precis lika hårt som vanligt! Men när vi började den här resan för tio år sedan såg våra liv lite annorlunda och det var möjligt att lägga en stor del av vår vakna tid på Econef. Nu ser det lite annorlunda ut så vi försöker fokusera på det som är det viktiga- att få klart barncentret! Om ni har frågor till oss är ni varmt välkomna att maila någon av oss så svarar vi.

På grund av pandemin kommer vi i nuläget inte att kunna erbjuda svenska arkitektstudenter eller nyexaminerade arkitekter volontärplatser, vilket innebär att bloggen inte kommer att uppdateras på det sätt den gjort under tidigare etapper. Men vi ska försöka se till att få bilder från bygget som vi kan dela med er. Vi hoppas på att kunna erbjuda volontärplatser för kommande etapper, men precis som mycket annat är det svårt att planera för det i nuläget. Vi hoppas på det bästa.

Vill du hjälpa till? Vi behöver nämligen massor av hjälp!
Skänk pengar, sprid ordet och håll utkik efter stipendium som skulle kunna passa Econef. Om det finns någon därute som kan tänka sig att ordna Insamlingsevenemang eller digitala fundraisingkampanjer blir vi extra glada! Hör av er i så fall så kommer vi på något som fungerar och passar.

Kram från Carolina, Charlotte, Frida och Pilvi

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

God Jul

Kära Econefvänner,
Ett år som varit väldigt svårt för väldigt många är snart slut och vi hoppas innerligt att ni alla mår bra. Även för Caroline och barnen i Tanzania har 2020 varit ett tufft år och vi är väldigt tacksamma för alla donationer vi fick tidigare i år som hjälpte dem att klara av en svår period. Barnen är tillbaka i skolan efter en period av stängda skolor med hemundervisning.

Econef Sverige har under 2020 planerat för den sista etappen på Econef Children’s Center: en
förskola. Vi har också kunnat skicka pengar till Tanzania som har använts för att dra igång ett
kycklingprojekt vilket, tillsammans med förskolan och övrig djurhållning och jordbruk kommer
att göra centret helt självförsörjande.

Det nya dagcentret är för ca 30 barn i två grupper, en för barn 3-4 år och en för barn 5-6 år med
inne- och utemiljöer för både lek och lärande. Förskolan kommer också att ha matplats, toaletter,
förråd, lärarrum med egen WC och förråd, vattentankar, pumptorn och trädgård som tar hand om
gråvattnet. Ritningarna är klara och vi planerar byggstart 2021. Förutom Econefs Pilvi Vanamo har
också Alva Karasalo Dahlbäck, Hanne Stolt, Rebecka Carlsson, och Angelos Chiotis jobbat med
ritningarna. Extra tack till dem! Och till Utopia som skänkte Alva och Hannes tid och lät dem jobba
på arbetstid. Färdigställandet av denna sista etapp beror på hur mycket pengar vi lyckas samla in.
Vi har runt en tredjedel just nu av vad som behövs för att bygga klart den sista etappen. Vi vet att
vi förr eller senare kommer att kunna bygga förskolan, men hoppas så klart på förr!

Därför ber vi er nu att vara med oss i slutspurten, att se till att 2021 blir året då vi färdigställer
Econef Children’s Center, 10 år efter att vi drog igång detta projekt. Vi har byggt detta tillsammans
med er och vi hoppas på att kunna färdigställa det tillsammans med er. Nu gäller det att kraftsamla
och vi ber er att skänka några av årets julklappar till Econef, att fortsätta vara månadsgivare, att
tänka på oss om andra möjligheter dyker upp, och att berätta för andra om vad vi gör och att vi
behöver hjälp för att komma i mål.

Det finns fina gåvobevis att ge bort som julklapp. Pengarna går direkt till Tanzania, ingenting försvinner på vägen, inga löner förutom byggarbetarnas betalas ut. Här hittar ni våt webshop. Gåvobevis utfärdas till och med 22 december.
Det går också att göra en insättning på Bankgiro 835-7329.

Tack för allt ni gjort hittills och tack för att ni är med oss hela vägen fram!

Carolina, Charlotte, Frida och Pilvi
Econef Sverige

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Day Care Center

Hello everyone!

We are Alva Karasalo Dahlbäck, architect, and Hanne Stolt, building engineer, and we work at Utopia Arkitekter.

I (Alva) started working with the project in September 2018 after being
at the site and talking to Caroline at the inauguration of the Children center together with Carolina and Frida from Asante. Caroline told us she wanted a Day Care Center, a place for the smallest children to be during the day and showed us a place on the site she had in mind. Alva started working with the project in September 2018 after visiting the site and talking to Caroline at the inauguration of the Children Center together with Carolina and Frida from Asante. Caroline told us she wanted a Day Care Center, a Place
for the youngest children to stay during the day and showed us a place on the site she had in mind.

The site

Back home, Alva started the process of designing a proposal together with Frida and Carolina from Asante Architects and Pilvi from Lönnqvist&Vanamo Architects. The idea is based on the form and design of the Children’s Center. The concept is to use the shape of two of the Children’s Center buildings, split them in half and place the four of them facing each other forming a courtyard. The new building is tied together by one continuous roof, which, like the Children’s Centers, is tilted to gather rainwater.

The concept

The proposal was presented to Caroline via e-mail and by Knowit in February 2019 and she was very positive.

The next step of the project started this summer, in June 2019, when Hanne took over and started working on building drawings together with Rebecka, Alva, Pilvi, and later on, Angelo. Since then a few changes have been made to the original proposal. The plan has been adjusted to better fit the programme and the prerequisites of the site. The parts that collects rainwater have been put together and the rotation of the building has been adjusted to make the entrance of the Day Care Center face the entrance of the site. 

First and current proposal

In November 2019 Hanne went to site together with Anna from AJ landskap and Johanna from Ramboll. They did the landscaping design and the grey-/ and black water system of the Children’s Center and they will do the same with the Day Care Center. We presented the adjusted proposal to Caroline and Kevin who liked the design and was happy with the progress. We also took some measurements on site and carried out some maintenance on the water systems. 

Right now, we are continuing the work with the building drawings and our aim is to deliver them early next year.  

If you would like to make a contribution to the project that would make us very happy! You can do that by donating money on the website or buy something from the webshop.

Merry Christmas and a happy new year! / Alva & Hanne

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Travel Report, Knowit at Econef Tanzania

Hello!

This is a travel report from us at Knowit who visited Econef Tanzania last week! We are a group of IT consultants from Sweden that decided to do something special for our five-year anniversary as a company. We wanted to do a trip together for a good cause and decided to pay a visit to the Econef children center in Tanzania to explore where we could use our knowledge to help develop the center. Yesterday we came back to Sweden again after a week full of new experiences and memories for life. Thank you so much Econef for having us!

As part of our trip, we wanted to share both knowledge and donations that could be used for long term development, sustainability, and increased knowledge for the involved people around the center.

Due to our profession in the area of IT, an activity we thought could be helpful was to educate and inspire both the oldest children, people helping Caroline at the center and other invited people from the region, in computer and information technology. On site at the center we planned a workshop with a combination of theory and practical exercises. Around fifteen people came to the workshop where they got an introduction of both how a computer works, what internet is, and how they can use different computer applications in both professional and personal matters. For exemple, participants got the opportunity to write their own CV in a word editor, compose a family budget in a spreadsheet, and make a presentation with the purpose of communicating important findings from accomplished projects. The workshop ended with a mandatory Swedish “fika” where contact information was shared between the participants and us with the hope to keep the contact and support with further knowledge sharing.

The day after the IT class, Caroline came to us and said that the workshop was appreciated and that she wanted to set up a follow up session already the day after. Without any further ado, we prepared a new agenda, invited both new and old participants, and went through a couple of new exercise which also seemed to be appreciated. We have now left a couple of computers at the center and hope they will be used both as support in education but also to rise overall IT awareness.

We also prepared a couple of activities for the younger children at the center. An example was to introduce an educational play game from the Swedish company Strawbees. The children were introduced to how to play and build different geometrical shapes with the provided straws and equipment. The staff at the center also got an introduction on how to use the material as a part of the educational program, which hopefully could help to stimulate and prepare the children for the future school work.

As a part of the expansion plans with a new building aimed for a day care center, we supported with measurements for the foundation of the new building. As a part of this project, a team from us took measures and information of the land to provide to the architects. This project will be started as soon as the donations has reached enough funds. If you would like to support the project you can donate here.

This week has been an emotional roller-coaster with many impressions and memories that will be carried with us for a very long time. Caroline and all her staff are doing an incredible effort to support the most vulnerable children, and we truly admire all the efforts Econef has put in to develop the children center to what it is today.

We are saying goodbye to Tanzania for this time and hope to be able to come back in the future! Thank you Caroline and all the children for having us during this week!

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Econef Inauguration Day

Finally we reached the day to cut the ribbon of Econef Orphanage. The inauguration was a great success and we want to thank all of you who have supported and contributed to the project over the years. The local politicians were very impressed and in one month the project will be visited by the presidential Freedom Torch that is touring the country. We will organize a celebration in Stockholm during the fall to show pictures and films from the Inauguration Day. We will get back to you with more information about that.

The children will be moving in to their new home within a month or two. We are just waiting for the biogas plant to be up and running, so that there will be gas to cook food in the kitchen. The children are so much looking forward to this.

Once again, a big thanks to all of you for your effort to help realize this project. Together we made it happen!

IMG_0192

IMG_0146

IMG_0207

IMG_0189

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Tack till ÅWL arkitekter

Stort tack till ÅWL arkitekter som donerar 110.000 kronor till Econef. Pengarna kommer att användas till installationen av solceller pa den snart färdiga barnhemsdelen. Vi vill passa på att påminna om invigningen av barncentret den 11 augusti, som möjliggjorts av bidrag från ÅWL och andra företag och privatpersoner, och tillägga att alla är välkomna att komma till Tanzania och fira med oss!

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Sunny Days to Rainy Days

Hello!!!

My name is Dorcas Agbana, I have been an ECONEF volunteer since early February. I am a fresh graduate from Assumption University in Thailand with an Architecture Bachelors Degree and I am Nigerian. For the longest part of my study I have always been passionate with the fact that architecture can go along way in helping people and the way people live and what interested me more was the idea as Samuel Mookbee puts it that ” Everybody rich or poor deserves a shelter for their soul”, that even the disadvantageous community can have somewhere and someplace to call their own. With this volunteering program I hope to learn the practical aspect of architecture and have the joy in helping the children in Tanzania at the same time.

Since I arrived they were finishing the flooring and plastering on the inside, but we decided to focus more on the outside being that March would be a rainy season and if we didn’t start digging and compacting the path for the Tanga stone around the building it would be difficult to work.

Below i have attached some pictures of the process of doing the path around the building. Firstly we had to digging the path (130 meters from the building foundation) , after was the compacting process with Compact soil. Then doing the blinding (sort of a foundation for the blocks ), then placing and cementing the blocks was done which were plastered later when we were satisfy with how it looked. After that the fabric material was placed (which prevents moisture from the soil to the Tanga stone), then putting white sand, and then finally placing then joining the Tanga Stone with cement (sand was poured on the cement a few minutes after it was set to give it a natural feeling).

DSC_0287

By March when the rain started heavily, we found some water was being collected in areas we didn’t want water to collect, so those areas were fixed and some areas had pipe added which will take the rain water out from the path and move it or rather divert it to the plants. Some areas still have water pooling but we will adjust it later on.

28870738_1792452590829624_3831008577745584128_n

28951718_1792453170829566_2285341060135649280_n

 

 

 

 

 

 

 

28783153_1792453327496217_7875864083965149184_nDSC_0221DSC_0218

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Another thing we completed from the time i came till now was the water system and solar system, We placed the solar panels and solar heaters on the roof and tested the light and water flow( hot and cold water) in each room and each distribution channel respectively. We also put stones to prevent soil erosion at some parts of the site where soil erosion is likely to occur.

DSC_0348DSC_0364DSC_0356

We are currently working on the path around the Garden (Grey water and Kitchen garden) and the watchman house…..

MORE UPDATE COMING UP

Publicerat i Okategoriserade | Leave a comment

Invigning 11.08.2018

Det är med enorm glädje, stolthet och tacksamhet (TACK TILL ER!) som vi äntligen kan bjuda in er till barnhemmets invigningsfest. Vi har inte alla detaljer klara än, men datumet är 11 augusti. Vi vet att det är långt att åka men Tanzania är ett jättefint land att semestra i så kanske några av er har möjlighet att lägga er sommarsemester i augusti och passa på att göra en liten safari i Tanzania. Vi skulle tycka att det vore fantastiskt om ni fick se det ni bidragit till så lojalt under alla dessa år- en lojalitet som lett till att barnen äntligen får flytta in i sitt nya hem. Igen. TACK för allt.

Publicerat i Okategoriserade | 1 Comment