Förstärkning och framsteg

Plats: Jua Kali, Tanzania.
Skrivet av: Max Lönnqvist

Det är många bollar i luften nu. Men först tackar vi Katrin för din insats och önskar dig lycka till under din fortsatta resa till Uganda och projektet där. Vi vill samtidigt välkomna de nya volontärerna Conny, Christine och Eva. Det var en nödvändig förstärkning av dessa då mycket är på gång just nu. Vattentankar, takstolar, fönster och dörrar, interiöra arbeten , val av kulörer etc. Ferrocementtankarna har tagit mer tid än vad vi kunnat ana. Det många skikten i uppbyggnaden med armering som ska najas samt två lagera hönsnät och alla fittings och sen putsninga, och stålglättad yta, insidan detsamma fast med vattentät putsning samt glättning. Sista momentet blir att putsa igen öppningen och siste man får ta vägen ut via tanklocket. Många har undrat varför vi gör det så svårt för oss när vi istället kunnat köpa en färdig plasttank. Argumenten är mång men främst är det av kostnadsskäl då Ferrostanken kostar ca 1/3 av en plasttank inkl arbetskostnad. Den ena tanken ska kopplas och försörja köket med vatten och den andra kopplas till dusch och tvätt. Totalt rymmer de båda tankarna tillsamman ca 20 000l vatten. Takytan beräknas kunna, med normal nederbörd, samla ca 50 000l / år.

Som sagt, många bollar i luften och framsteg görs på alla områden. För att hinta om vad som händer på plats nu är det fortsatt arbete med takstolar, de perforerade vattentaksväggarna är under uppbyggnad, prototyper för dörrar och fönster har levererats och ska monteras under veckan, prover på sisal-väggar har gjorts och provmonterats, vi har fått takplåten levererad och Conny fortsätter att exprimentera med leran och kommer säkert ägna ett blogginlägg om det. För min egen del var den gågna veckan min sista på plats på siten och jag återvänder hem till Sverige med mycket erfarenhet och än mer taggad till fortsatt framtida arbete i Jua Kali. Vi ses snart och kwaheri!

 

1Christine i öppningen till en av ferrostankarna. Christine har erfarenhet av arbete i Kenya.
 
2Eva och Christine i bakgrunden.
 
 
3Conny på diskbänken i köket som står på tur att fixas och kopplas på från tanken.
 
 
4Abo och Babo jobbar från var sin sida med att bygga upp grundskiktet av den ena tanken.
 
5Abo halvvägs med grundputsningen.
 
6Conny och Eva najar det sista på den andra Ferrostanken.
 
 
7Obama blandar cement till putsningen av Ferrostankarna.
 
 
8Conny arbetar utifrån med grundputsningen av toppen kring tanklocket…..
 
 
9..och Christine jobbar inifrån.
 
 
10Emanuel brädriver för att sen glätta.
 
 
11Conny varvar putsning med lektion i swahili tillsammans med Exaud.
 
 
12Conny har stor erfarenhet av att jobba med lera. Han har också erfarenhet av att jobba i Kenya med lerhus. Här har Conny exprementerat med lera från tomten. Båda proverna innehåller lera, hönsskit och vatten. Men det vänstra provet innehåller en del sand också. Efter bara någon dags torktid ser man tydligt hur viktig sanden är för att undvika sprickor.
 
 
14De fem första takstolarna är staplade och klara. Ligger under press fram till montage för att hålla dom någorlunda raka.
 
 
15Den vänstra Ferrostanken är klar och den högra under uppbyggnad. Alla skobalkar är bättringsmålade och väntar på sina takstolar.
 
 
17Åtta av totalt 22st takstolar är på plats. Snart påbörjas uppbyggnaden av de perforerade väggarna kring vattentankarna som också ska få tak över sig.
 
 
18Emanuel bättrar på putsen på ferrostanken och Exaud och Simon sätter takstolarna på plats.
 
 
19AW öl :-)
Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.