Fönster och dörrar under konstruktion

Plats: Jua Kali, Tanzania.
Skrivet av: Christine Tam
 

Kan börja med att tacka Max för din egen arbetsinsats samt för en fin bildintroduktion om mig, Eva och Conny. Det har varit en otroligt händelserik vecka både på bygget och utanför bygget med många nya intryck, människor och sociala koder att ta till sig. På dagarna är vi fullt upptagna med att försöka komma in i projektet och arbetsrytmen medan kvällarna oftast har slutat kort efter en öl och lite mat i magen.

Efter första veckan hos våra tysk-amerikanska värdar har vi nu flyttat in i gästhuset som det föregångna teamet bodde. Värdmamman för detta boende är en utsökt kokerska vars make är en jordbruksspecialist och entusiast. Detta har givetvis resulterat i att vi har blivit ganska bortskämda med mat och fått supergod husmanskost i stora lass varje kväll för en relativt liten peng. Mycket av råvarorna kommer dessutom direkt från trädgården. Ett matinlägg följer längre fram och vi har med spänning utnämnt Eva att ta sig an uppgiften.

Statusen på bygget just nu:

C_3
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 

C_8

TAKET: Alla takstolar är infästa i balkskor på båda husdelarna. Temporära stöd tas bort och takåsarna spikas upp en efter en. Material och kompetens för att bygga den centrala vattenrännan är ordnade av Pilvi – arbetet förespås starta när som helst i veckan.

C_7

C_6

FERROSTANKAR OCH DEN PREFORERADE VÄGGEN: Tankarna är nu klädda med vattentät cement på insidan och är i princip färdiga för målning med sista finputs i öppningen. Den perforerade väggen har börjat ta form runt ena tanken på framsidan av huset och vi satsar på att få klart den mot slutet av veckan.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En av Watotos snickare på plats för att montera och impregnera prototyperna med linolja och högglansmedel.
 

C_9

 

C_10

FÖNSTER OCH DÖRRAR: Prototyperna för dörr och fönster levererades delvis i lösa delar i förra veckan och har nu blivit monterade på plats tillsammans med armaturerna beslag. Processen har tagit längre tid än beräknat då bygget saknar en hel del utrustning som normalt sätt finns i en verkstad. Samtidigt har det varit svårt att övertala leverantören Watoto att inkludera beslagmontering i anbudet när de vanligtvis endast står för material och snickeri. Lyckligtvis efter mycket diskussion samt lite tjat om vår tajta tidplan gick de tillslut med på våra önskemål. Vi har därför lagt in en beställning igår på alla dörrar och fönster med en delleverans som väntar nästa onsdag.

Oerhört lärorikt och spännande att få vara här minst sagt. Dagligen stöter jag på händelser på bygget som får mig att förstå hur lättillgängligt det är med verktyg och material hemma. Upplevelser som plötsligt får mig att fundera över hur en förlängningsladd är uppbyggd, vad som är rimligt för att få en duglig och stabil stege, hur man kan urskilja på diesel och bensin samt hur tacksam jag skulle varit om claes ohlson startade en butik här. Det sista talar jag nog för hela teamet.

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.