Vad som pågår just nu

Nu har jag vart på den nya tomten, pojkarna som borrar efter vatten sade att de sett tecken av vatten så jag och bibi (farmor/mormor) Caroline åkte ner för att kolla läget. Tyvärr välkomnades vi av sorgsna ansikten då det var ett falskt alarm, de var nere på 270 meter så de fick tillåtelse att fortsätta till 300 meter, väl nere på 300 meter fanns inget tecken på vatten. Alternativa lösningar på dryckesvatten problemet diskuteras för fullt. Förutom det så har stenjakten börjat! Den nya tomten rensas, kvadratmeter efter kvadratmeter från stenar som man samlar ihop för att använda som byggmaterial till huset! Påhittigt, ekonomisk och i allmänt en otroligt rolig syssla.

Idag skall Carolines son Kevin komma på besök och i hans ära skall vi slakta en kyckling, för mig är denna traditionella handling exotisk och fascinerande och jag ser fram emot att få vara en del av firandet.

I utbildande syfte har jag två gånger vart på besök i en by för att få träffa och föra diskussioner med en flicka vid namn Vinny. Hon är en 15 årig Maasaii med HIV, hennes mor dog när hon var ung och inom Maasai är det vanligt att man flyr när dödsfall inträffar så enligt sed å vana stack hennes far och lämnade Vinny ensam. Sedan dess har hennes farmor tagit hand om henne och en organisation vid namn Compassion har finansierat halva hennes utbildning. Vinny har i perioder vart väldigt sjuk, speciellt under de perioder då hon lidit av tuberkulos. Hennes farmor/mormor jobbar 6 dagar i veckan för att få hushållet att gå runt och är därför endast närvarande för henne en dag i veckan. Detta har resulterat i att mediciner och mat kommit i glömska för Vinny som för tillfället väger 29 kg och är 1.65 meter lång. Från skolstarten i januari har Vinny endast kunnat närvara i skolan tre dagar. Efter söndagens möte med både Vinny och farmorn/mormorn har man beslutat att Vinny skall flytta in hos oss på barnhemmet för att få den omsorg och uppmärksamhet hon behöver för att kunna överleva. Skolan skjuts upp tills hon är fysiskt kapabel till att lära, under de kommande 8 månaderna då hon skall gå på tuberkulosmediciner samtidigt som hon tar sina vanliga HIV tabletter skall en speciell diet med måltider varannan timme införas. I helgen skall jag och barnen välkomna Vinny kort för att hon skall känna sig hemma. Idag skall vi köpa virke för att bygga en säng och ett nattduksbord till Vinny som kommer att bli det äldsta barnet på centret.

Nemusa, Selina och jag övar för fullt på högläsning då båda flickorna lider av scenskräck när det gäller engelska, de är otroliga lingvister men tror ej på sig själva tillräckligt!

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.