Maisha ya saiti ni mazuri

Plats: Baobab House, Kingori, Tanzania
Skrivet av Carolina Wikström

På plats nu i Baobabhuset och på bygget i 10 dagar. Det är en fantastisk känsla att äntligen få bo i Baobabhuset, som är ett prototyphus för Econef Barncenter och som är näst intill självförsörjande. Allt vatten i huset är uppsamlat regnvatten som samlas upp i de gula tankarna som sedan försörjer kök, tvätt och dusch med vatten. Det använda vattnet, gråvattnet, silas och går sedan ut till plantor och träd på tomten. Toaletten i huset är en urinseparerande komposttoalett och all elförsörjning kommer från solceller.

Från trädgården utanför skördar vi tomater, pumpa, spenat och snart mogna bananer.På centret finns nu kor, grisar, getter, får, höns, en åsna, hundar, katter och bin. Precis som en riktig bondgård. Barnen har varit ute på tomten för att skörda majs. De är väldigt förväntansfulla inför deras nya hem.

Bygget av barnhemsdelen går långsamt, ”pole pole” som man säger på swahili. Allt görs för hand: grävarbete, armering, packning och gjutning. De första två husdelarna är nu klara för termitmedelbehandling. Allt grundarbete för de fyra delarna räknas vara klart om tre veckor. Bygget av barnhemsdelen har blivit dyrare än uppskattat och vi är nu tacksamma för allt ekonomiskt stöd vi kan få för att slippa byggstopp. Asante sana!

1

Nästintill självförsörjande Baobabhuset där vi bor

15

Econefs betande ngombe

8

Econefs biodling

3

Louis visar årets skörd av bananer

12

Vi skördar tomater utanför huset

2

Barnen är på tomten för att plocka majs

1410

Carolines dotter Norah hjälper till med majsskörden, volontär Josefine jobbar med bokföringen av alla materialinköp till bygget. Bästa stället att sitta på är den gula bänknischen.

11

I dataprogrammet archicad visar jag i 3d hur deras nya hem kommer se ut

9

Köket i Baobabhuset fungerar också som byggbod där vi går igenom ritningarna

13

Louis och jag går igenom ritningarna med byggingenjör Barnabas

5

Fint hängande ståltrådstussar för armeringen, väldigt bra ordning och struktur på bygget

4

Ihopsättning av armering

6

Avancerat bygge med många nivåer som armeringen ska följa

16

Grunden för de två första huskropparna är färdig och för de två ytterligare är allt färdig grävt, ett otroligt arbete utfört för hand av som mest 20 flitiga Fundhis.

17

Packning av grunden

18

Den mycket giftiga men otroligt viktiga termitmedelsbehandlingen så att huset ska klara sig utan att bli attackerat av termiter

 

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.