Utbytesstudier på riktigt!

Plats: Jua Kali, Tanzania.
Skrivet av: Katrin Johansson

Idag är det jag, Katrin som rapporterar. Det är lite obligatoriskt för alla volontärer att göra ett inlägg på bloggen har jag förstått och jag antar uppgiften med glädje efter avslutad sista dag på siten.

Jag kommer inte kunna beskriva hur tacksam jag är för möjligheten jag fått att vara med på en bit av Econefs projekt. Det allra mesta kommer jag ha nytta av i det projekt jag arbetar med att starta upp i Uganda genom Arkitekter utan gränser, en stor del kommer hjälpa mig i mina arkitektstudier, men precis allt kommer jag ha nytta av i resten av mitt liv.

Det låter kanske väldigt djupt och filosofiskt men man blir lite sådan när man är på studieresa till Afrika och inser att det finns så mycket att lära från så många. För att bli mindre filosofisk och mer konkret ska jag berätta vad vi gjort så kommer ni nog förstå vad jag menar att man lär sig.

Som Pilvi skrivit handlade förra veckan mycket om att köpa material och förbereda för att lägga tak och bygga vattentankar. Det är ett annat handelssystem här än hemma i Sverige; inga fasta priser, varierande eltillgång, oberäkneliga transporter och otaliga timmars väntande. Det är en annan kultur vi arbetar i och för mig handlade förra veckan väldigt mycket om förståelse och att hitta sätt att samarbeta.

Den här veckan har inneburit betydligt mer produktivt och tekniskt arbete på siten. Jag har fått följa Pilvis och Max planer för takstolar och vattentankar utrustats med de material och den arbetskraft som behövts med hjälp av Caroline för att slutligen förverkligas i samråd med Exaudi och de andra byggarna på siten. Det är verkligen utbytesstudier när Pilvi och Max presenterar ritningar och ställer höga krav på uppmätningar och precision i arbetet och man kan se hur de tar till sig och förbättrar sig varje dag. Utbytet kommer dock på riktigt när de förstått deras tanke men kommer med lösningar som är aningen smidigare, smartare eller billigare. Det är då jag blir så där obeskrivligt tacksam!

Veckans lärdomar kommer alltså från veckans jobb, nämligen:

– Virke transporterades till siten, blev termitbehandlat och sorterades i högar.

– Armering och inklädning av stommar till vattentankar med hönsnät. I veckan ska de till hantverkarnas förtjusning äntligen putsas!

– Svetsaren korrigerade balkskoplaceringar och fäste dem i golvet med armeringsjärn. Snart syns ett tak.

-Pilvis, Fridas och Carolinas ritning på takstolar förverkligades efter att Pilvi och Max utvecklat en prototyp och ett produktionsförslag. Produktionen effektiviserades sedan av Exaudi. 5 av 22 är nu tillverkade och de blir bättre och bättre, han har blivit en riktig perfektionist nu!

11

12

2

 

3

1

 

6

 

7

5

 

4

10

9

8

13

16

15

14

 

När materialen kommit och separata byggdelar börjat ta form och plats kan jag verkligen föreställa mig hur bra det kommer att bli. Det har kännts som en lång förberedelse men jag tror att nästa vecka kommer vara fylld av synliga resultat och jag ska med glädje följa dem på bloggen.

Förhoppningsvis kan jag komma tillbaka till nästkommande hus, eller så är jag upptagen med egna byggen i Uganda då. Huset kommer i alla fall bli grymt snyggt och jag är övertygad om att uppföljarna blir ännu bättre!
/Katrin

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.