Hus A och C klara!

Nu har Klas, som ni mött här tidigare, åkt på safari och jag, som heter Lisen, blir kvar här ett par veckor. Trevligt att råkas! Jag har varit här sedan första December och har förundrat följt bygget och lärt känna platsen sedan jag kom.. Det är en fantastisk resa och lärorik så det förslår.

Igår  kom jag tillbaka från en 5-dagars safari och häpnade över hur mycket som blivit gjort på den korta tiden. Efter ett antal hinder på vägen, som tegel som inte dök upp när det var beställt och generator som pajat så står nu Hus A och C färdiga. Bara cementen i takpelarna som ska härdas.  Eftersom det var kritiskt att gjuta ramstängerna i ett svep i förra veckan offrade byggteamet sin lediga söndag inklusive det obligatoriska kyrkobesöket, för att få det klart. De är riktiga hjältar de här killarna – de ställer alltid upp.  Det är fantastiskt att se strukturen formas, gå in i rummen och föreställa sig hur de kommer fyllas med barn och liv. Bli skola och hem.

1

 

2

3

Innan jag åkte börjades också utökning av fruktträdgården. Gropar grävdes för att breda plats för fler fruktträd som mango, banan, jackfruit, sockerrör (inget träd men ändå!), mahogny (för de ger så bra skugga och binder jorden effektivt). Om några år kommer här finnas frukt så det räcker både till barncentret och till försäljning. Tillsammans med djuren på gården är det en del av Econefs hållbarhetsplan, att bli självförsörjande så långt det går.

DSCN1706

Träden behövs också för att förhindra jorderosion. Här fanns förr gott om träd och det var en grön plats, men klimatförändringarna har gjort att nu är här torrt, många träd är nedhuggna för vedens skull och för varje vindpust blåser jorden bort. Därför är odling av träd och andra grödor helt nödvändig för att binda jorden, som för övrigt är väldigt bördig och näringsrik.

Liten ordlista för fruktälskare:

Banan – ndizi

Jack fruit – topetope

Mango – embe

Frukt – matunda

Det var allt för idag, more soon!

 

Lisen

 

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.