Hamna shida

 • Plats: Baobab House, Kingori, Tanzania
  Skrivet av Klas Nilsson

I mitten av förra veckan kom till slut teglet och vi kunde påbörja murningsfasen. Det blev ett flertal intensiva dagar med flitigt användande av måttbanden för att säkerställa att första lagret av tegelstenar placerades korrekt så att alla väggar och dörröppningar hamnade på rätt plats och med rätt mått enligt ritningarna. Till att börja med placerades det första lagret av tegel i alla fyra husen. Därefter murades resterande lager på ett hus i taget upp till brösthöjden för de lägsta fönstren. När vi började lägga andra lagret visade det sig att följden på stenarna i det första lagret redan där på flera ställen gjorde det omöjligt att följa den planerade mönsterpassningen och vi var tvungna att riva upp en del och lägga nytt för att det skulle bli rätt. Det tar ibland ett tag att försöka förklara varför något måste göras om och det underlättar inte att bara ha en knapp veckas hopskrapade swahilikunskaper, men till slut går det och då får man inte sällan ett Hamna shida till svar – Inga problem. För att få fogarna centrerade gentemot de närmaste tegelstenarna i höjdled har byggarna också fått kapa många tegelstenar så att de passar in i mönstret.

Efter en dryg vecka har vi redan kommit upp till fönsterhöjd på alla fyra husens väggar, i vissa fall högre. Återigen gäller det att hålla ett extra öga på arbetet och vara noggrann så att öppningarna för fönstren både håller rätt mått och att fogarnas mönster följs hela vägen upp. Det blir en del pusslande och många kapade stenar för att få det rätt.

Även arbetet med den första vattentanken har gått framåt i god takt. Sedan grunden lagts har arbetslaget staplat stenblock i ring med förstärkning av cement och armeringsjärn mellan varje lager, sammankopplat med de fyra väggpelarna som finns i varje ”hörn” av den runda tanken. Innanför stenblocken ligger ett rutnät i metall inbäddat i slät cement där det tillsatts ett koncentrat för att göra det extra beständigt mot väta. I skrivande stund arbetar de med att tillverka den övre ringbeam där sedan byggandet av vattentankens tak ska påbörjas. Även den ställning för tanken ovan jord dit vattnet pumpas upp för att ge tryck i vattenledningarna är på god väg mot att bli färdig. Stolparna till den övre halvan av tornet är färdiggjutna, nästa steg är att lägga till plattformen som tanken ska stå på.

Eftersom det varit fullt upp på byggplatsen har det inte hänt så mycket mer hos djuren. De har alla tak över huvudet, förutom fåren vars hustak blåste av härom natten. Men det har varit två killar här de senaste dagarna som snickrat på det och nu ser det ut att snart vara klart. Suggans stia har också blivit färdig, fast än så länge har det inte kommit några kultingar.

I samband med att murningsfasen påbörjades bytte vi även volontär på plats. Efter att ha varit här i hela 2,5 månader åkte Hanna vidare på nya spännande äventyr. Sedan förra veckan bor istället jag, Klas, i Baobab-huset vid byggplatsen och kommer att vara här till i mitten av december.

 

 

P1070646

 • Första lagret av tegelstenar läggs. Papper används för att markera var väggarna ska hamna, därefter läggs först väggarnas hörnstenar.

 

P1070666

 • Med Kilimanjaro i bakgrunden lägger arbetarna de sista stenarna för dagen, vi hann nästan med alla fyra husens väggar redan första dagen.

 

P1070671

 • Regnperioden har börjat, men det dröjer sällan länge innan solen tittar fram igen.

 

P1070691

 • Hus D med alla väggar fastställda.

 

P1070679

 • Christian och ”Amigo” ser till att rad 3 följer första raden så att mönstret följs.

 

P1070706

 • Med flera väggar halvvägs uppe börjar man få en känsla av hur husen kommer att se ut.

 

 

P1070734

 • I det oftast torra och varma klimatet behöver tegelstenarna vattnas regelbundet.

 

 

P1070932

 • Vattentanken konstrueras av stenblock. Här fäster de rutnätet som sedan kommer att täckas med cement.

 

 

P1070936

 • Här ser ni det som kommer att bli huvudingången till barncentret med mötesrum och kontor till höger, byggt upp till fönsternivå i första fasen.

 

P1070956

 • Det blir en del pusslande och experimenterande med tegelstenar för att säkerställa att både fogarnas mönster och fönstrens mått följs.

 

P1070981

 • Eric, murarlagets arbetsledare, och Luca murar upp en av hörnorna på byggnad A för att bestämma höjden på alla lager så att resterande väggar ska hamna jämnt. På ytterväggen ser ni även kritmarkeringar som visar var fönstren ska hamna i barnens sovrum.

 

P1070960

 • Arbetslaget som jobbar med den första vattentanken är nästan klara, här lägger de sista lagret vattenbeständig cement på insidan. Till vänster ser ni träformarna för konstruktionen av pelarna till andra våningen av tornet som ska bära upp den mindre tanken vatten.

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.