Full fart på bygget

IMG_5489Jag började min vistelse här i början av september, Anton Valec var på plats. Vi hade fullt upp med att göra budgetar till resterande byggmoment, åkte till Arusha och kollade upp priser och var också en del med barnen som just då hade studieuppehåll och var mycket på siten för att skörda och torka majs, samt fylla på majskorn i majssäckar mm. Vi kunde då också höra vad barnen tyckte om ex. färgerna till fondväggarna. (På bilden målas grundfärgen, färgerna på fondväggarna är blå, grön, röd och gul.)

Efter att ha bott ca en månad i Baobabhuset tillsammans med Selina, ett av barnen från barnhemmet, har jag nu fått sällskap av två nya volontärer, Hannes och Alexander.

Mycket har hänt på bygget den senaste månaden.

Snickaren har monterat en prototypdörr och karmar till alla husen. På bilden till höger Selina som öppnar första dörren på plats.

IMG_4659IMG_4703

Även fönster har levererats till första huset, nu väntar vi på att de ska leverera till nästa hus.

IMG_5270

Vi har haft två team på  fem personer vardera som har putsat väggar och byggt upp bänkar och tvättställ. Nu fixas murbruk vid dörrar och fönster innan man kan börja måla väggar.

IMG_4854-modIMG_5263

Även Mr Iddi har varit här och lagt rör till gråvattenplanteringarna och ritat ut layouten för tillvattenrören från vattentankar och till waterheaters. Nu grävs det för fullt, och i dagarna ska vi åka till Arusha för att inhandla alla rör som behövs.

IMG_5260   IMG_5296

Samtidigt har ingenjören och hans team börjat bygga på muren som ska omsluta gårdarna. Perforeringarna i muren gör att luft kan komma igenom och ljuset är jättefint på kvällen! De har även börjat gräva inne på gårdarna för de olika nivåerna. Mycket jord måste lyftas bort för att ge plats åt compact soil, en mer kompakt jord som är bättre att lägga betonggolven och stenen på.

IMG_5482_mod IMG_5392

 

 

 

IMG_5254-modIMG_5382

                                                                                                                                                                                                                       Det är kul att se så många på plats och lärorikt att se riktigt hantverk!

/ Rebecka, Hannes & Alexander

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.