Bygget är igång!

Plats: Baobab House, Jua Kali, Tanzania
Skrivet av Ludvig Hofsten, volontär
 

Efter att under några dagar ha installerat oss i Baobabhuset har så bygget av barnhemmet äntligen börjat. Hurra! Byggnadens fotavtryck har markerats ut och utrustade med hacka och spade arbetar just nu 10-15 mycket flitiga lokala arbetare med att förbereda marken för grundläggning. Det är mycket jord som ska grävas bort och nattens regn har gjort jorden mycket tung. Detta verkar dock inte påverka arbetsmoralen hos någon i gänget! Genom en liten högtalare som vi lagt på en sten strömmar tanzanisk gospelmusik ut över fältet. Arbetet med att förbereda marken förväntas ta några dagar. Därefter följer det fortsatta grundläggningsarbetet.

Andra-dagen-utgrävning-panorama_för-web

Panorama över byggarbetsplatsen dag 2

 

 

 

 

 

Andra-dagen-utgrävning_för-web

Flitiga grävare skyfflar den tunga jorden

 

 

 

 

 

 

 

 

Vädret är lynnigt. Ena stunden svettas vi i solen med spade i hand för att en halvtimme senare ta skydd från ett skyfall under ett träd. Ju mer regn som faller desto tyngre blir arbetet. Baobabhusets vattentankar är trots dagligt duschande, matlagning och diskning nästan fulla vilket visar hur väl principen med ett vatteninsamlande tak fungerar. Med egna solceller och solfångare på taket är huset dessutom självförsörjande av varmvatten och elektricitet.

Första-dagen-två-arbetare-och-Björn_för-web

Björn och två lokala arbetare

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Två lokala ingenjörer kommer vara engagerade under uppförandet av hela byggnaden och med den yngre av de två har vi gått igenom ritningarna för grunden. Med god kunskap om lokalt byggande vet han hur djupt vi måste gräva i den aktuella jorden för att få en bra grund. Han tycker att ritningarna ser bra ut.

Det är eftermiddag. Med värk i rygg och axlar kan både jag och Björn, när vi granskar varandras blåsor på handflatorna, konstatera att våra händer är mer vana vid att CAD:a än att gräva. Men spadtag för spadtag växer barnhemmet fram!

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.

Bygget är igång!

Tack vare alla er som stöder Econef är vi nu i full fart med att bygga det första huset på det nya barncentret! Hittills har allt gått jättebra. Frida Öster, arkitekt, och Tobias Sjögren, byggnadsingenjör, är nere i Tanzania och följer bygget. De rapporterar kontinuerligt på vår blogg här!bygget

Det här inlägget är publicerat i Aktuellt. Bokmärk länken.