Asante

Plats: Jua Kali
Skrivet av: Louis Castaing

Under de senaste veckorna har vi börjat arbeta oss nedåt i huset. All kanalisation för el gjordes för två veckor sedan, vilket gjorde att vi kunde fortsätta med allt putsarbete. Även vattentankarna är nu fyllda efter en veckas regn, och vi har numera vatten som vi kan dricka på plats!

Vi började efter sisal polesen att lägga ett innertak, ett så kallat ”slurrytak”, som är en vanlig lösning i just detta område eftersom det alltid håller rummen svala. Slurrytaket består av 2″3 perlins, som formar ett kvadratiskt mönster i måtten 50×50 cm. Därefter fästs 3mm tjock ståltråd i mellanrummen, för att man sedan hårt ska kunna spänna och fästa kaffedukar. På kaffedukarna naggas sedan hönsnät fast som armering, för att den 2 cm tjocka putsningen sedan ska fästa.

Efter att innertaket lagts påbörjade vi arbetet med all väggputs. Connys specialblandning; en del cement, två delar kalk och tre delar sand, visade sig spricka, och vi lade därför en grundputs på en centimeter först, för att sedan lägga Connys blandning som ”finishputs”. Alla väggar är nu färdigputsade, likaså all finish runt fönster och dörrar samt tvätt- och köksbänk.

För att fira att rummen nu fått fina och jämna väggar tog vi i lördags med oss alla barnen för en heldag på site. Vi planterade de träd som återstod, hjälptes åt att städa marken från tomma kalkpåsar, lekte och avslutade dagen med middag med tända ljus på altanen och sedan dans i mörkret tills taxin kom och hämtade oss. Det var en väldigt bra och rolig dag, och ett mycket bra avslut på tre intensiva men fantastiska arbetsveckor.

Under min tid här hinns tyvärr inte golvgjutningen med. Denna vecka har vi därför arbetat med att slutföra lite finishputs omkring fönster och dörrar, städning, lite inventering, montering av glas i sovrumsfönster samt preparation för belysning.

Jag har haft en fantastisk tid här i Tanzania, inledningsvis med andra volontärer och sedan själv med Caroline och arbetarna. Idag, fredag, åker jag hem till Sverige igen och arbetet med huset pausas tills någon i asantestyrkan förhoppningsvis kommer i början av 2014.

Asante!

DSC_0006Abu förbereder puts för slurrytakDSC_0201DSC_0249 kopiaBarnen innan middagDSC_0265 kopiaDSC_0257 kopiaMiddagslagning, dans och KilimanjaroDSC_0342Förrådet, färdigputsat och med elinstallationer
DSC_0350Tvättrummet med vatten kopplat till kranarDSC_0335Christian monterar glas i sovrumsfönsterDSC_0378KorridorenDSC_0243Huset och Kilimanjaro
Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.