Visionsbilder och ritningar

 

Äntligen är bygget igång och Econefs fantastiska volontärer Björn Englöv, Ludvig Hofsten, Lukas Bidö och Daniela Lamartine är på plats för att påbörja mark- och grundarbetena på huset. Under våren har arkitekterna Lukas Bidö och Jockum Beckeld tillsammans med de två arkitektkontoren Asante och Löv arbetat med att ta fram ritningar för barnhemsbyggnaderna. Lukas Bidö är arkitektstudent från Umeå universitet som har arbetat volontärt för Econef under våren. Arkitektkontoret A-direkt har stöttat projektet genom att bjuda på Jockums Beckelds konsulttimmar under våren. Detta har varit en otrolig insats för Econef, så tack vare er och alla andra som stödjer Econef är bygget nu igång!

Econef-courtyard

Barnhemmet är ca 650 kvadratmeter stort med en boarea på 330 kvadratmeter. Byggnaderna är organiserade kring fyra gårdar som länkar samman de olika funktionerna. Den offentliga delen som vetter mot vägen innehåller en entréplats där besökare kan vila under tak i skugga, samt en reception och mötesrum. Väl inne på barnhemmets innergård möts man av två öppna gårdar med planteringar och plats för barnen att leka. De två yttersta byggnaderna är identiska fast spegelvända mot varandra. Den ena byggnaden innehåller barnens sovrum och tvättrum, och den andra kommer till en början användas som klassrum. I nästa fas, när en större skola byggs, kommer även dessa rum användas som sovrum, och Econef kommer kunna ta hand om fler barn. Utanför sovrummen under ett tak finns plats för barnen att göra sina läxor, rita och studera. En gemensam matsal med plats för alla barnen att äta under ett öppet tak utgör kärnan i barnhemmet och därifrån har barnens Mamas en bra överblick över alla aktiviteter i byggnaderna och på gårdarna. De två yttersta gårdarna är mer skyddade och där finns plats för att tvätta och hänga tvätt på tork i solen.

Econef-axo

plan

Målet med nya ECONEF Barncenter är att öka ECONEFs självständighet och minska beroendet från donatorer. Byggnaderna ska vara självförsörjande på elektricitet genom installering av solcellspaneler. System för regnvattensamling och naturlig ventilation är integrerade i byggnaderna som ska vara i stort sätt underhållsfria. I anslutning till byggnaderna kommer det finnas plats för djurhållning såsom höns och kor samt grönsaksland. Byggnaderna är byggtekniskt enkla att uppföra, utan krav på någon särskild expertis eller kostsamma transporter. Lokala material och byggnadstradition har varit viktiga att ta hänsyn till för att uppnå detta.

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.