Toalett- och gråvattensystem!

 Arbetet med planering av toalett- och gråvattensystemet för barnhemmet började i april förra året. Då var vi fyra stycken som besökte Econef, tre landskapsarkitekter och en VA-ingenjör. Sen dess har projektering och planering av systemet gjorts i Sverige. Nu i december har vi blivit sponsrade med 80.000 kr från Ramböllfonden via Ingenjörer Utan Gränser för att förverkliga projektet på plats. 

 Gråvattensystemet är designat så att allt spillvatten från tvättrummet leds till växtbäddar med fruktträd. Platsen är formgiven för att umgås, vila eller balansera i skuggan av träden. En riktigt mulitfunktionell plats.

 Toalettsystemet har utformats med fokus på att toaletterna ska vara lätta och hygieniska att använda av barnen. Näring från urin och fekalier tas till vara på genom ett inbyggt, näst intill underhållsfritt, system. Fekalier och urin transporteras med hjälp av duschvatten ut i en slamavskiljare (septic tank) där urin och vatten separeras från fekalier. Urin och duschvatten transporteras vidare till bananodlingar och göder dessa, medan fekalierna sedimenterar i slamavskiljaren för att en gång per år pumpas till en behållare där de komposteras för att två år senare användas som gödsling på odlingar.

 Nu ser vi framemot att tillsammans med volontärer starta och slutföra bygget på plats!

 /Anna Valman, Hanne Nilsson,  Johanna Ardland Bojvall och Julia Vilkénas

 

va-systemet

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.