Nu drar vi igång igen

Nu har den envisaste regnperioden på länge äntligen börjat ge med sig och det är så dags att kavla upp ärmarna igen.

Innan regnet jobbades det hårt för att hus och vattentankar skulle färdigställas. Under regnperioden har det inte byggts något, men arbetet med att ta hand om tomten och alla djur och växter på den har naturligvis pågått även under de regnigaste av dagar. Nästa steg är avloppssystemet. Econef har volontärer på plats som just nu ligger i startgroparna för detta arbete. Tack vare en väldigt generös donation från Ramböll på 60.000 kronor är vi säkra på att vi har råd att slutföra denna etapp, något vi naturligtvis är väldigt tacksamma över! Volontärerna Anna och Julia har nyligen anlänt:

”Här är det grönt och vacker efter regnperioden.
Vi har satt igång arbetet med infiltrationsbädd av svartvatten 1 och 2 och gör nu budget och inköp för gråvattensystemet.
Vi har haft hektiska dagar utan Internet. I lördags kom vi tillbaka efter en fyra dagars resa till Musumo. I Musoma har vi tillsammans med Caroline besökt Vi-agroforesty center och lärt oss om erosionshantering men hjälp av växter och olika agroforestytekniker. Det har varit oerhört lärorikt att få en heltsbild av ekonomi och ekologi i småskaligt jordbruk. Caroline är inspirerad och vi med. Tillsammans med Vi -skogs personalen har vi också diskuterat vårt avloppssystem, jorderision och framtida biogassystem.”

Sedan är det dags för insidan av huset och när det är klart kan alla flytta in. Det som vi och alla barn längtat efter så länge är äntligen inom synhåll. Men vi är inte där än och det krävs en hel del bade av volontärerna, oss och er för att det ska kunna ske inom en snar framtid. Men tillsammans kan vi nå målet, vi har kommit hit tack vare hårt arbete och generösa donationer av er och på samma sätt kommer vi att  nå ända fram!

Det vi behöver just nu är ett staket runt tomten. Vi får mer och mer utrustning, material och djur på tomten vilket också innebär mer som kan förstöras eller stjälas. Handla gärna virke i shoppen så använder vi det till staketet.

Om någon av er vill bidra till det genom att skänka en slant eller kan tänka sig att ordna en egen insamling eller event- kontakta oss bara så hittar vi på något! Det kan vara alltifrån en insamling på föreningsinamling.se (https://foreningsinsamling.se/charity/econef), en loppmarknad eller en After Work. Ni som är månadgsivare, kolla gärna en extra gång så att ni fortfarande skänker en slant varje månad (om ni fortfarande vill så klart!), det har förekommit att vissa medgivanden har avlutats automatisk. Staketet kostar ca 80.000 svenska kronor- om alla på den här maillistan skänker 500 kronor kan vi börja bygga staketet imorgon.

Barnen mår bra och går nu i skolan utanför Econef. Detta beror på regeringens nya regler; tidigare har vi kunnat driva skolverksamhet och har samarbetat med registrerade skolor för att barnen ska kunna skriva nationella prov och därmed finnas I systemet och ha möjlighet att när som helst kunna hoppa in i vilken annan skola som helst. Nu går detta inte längre- man får inte bedriva skolverksamhet alls om skolan inte är registrerad. För att en skola ska kunna vara regsitrerad måste den uppfylla en mängd krav på hur den är byggd, hur många klassrum som ska finnas, hur många elever osv- något vi i nuläget inte är i närheten av att uppfylla. Tack vare manga generösa människor från Sverige kunde vi skicka de lite äldre barnen till en bra privatskola medan de yngre nu går i government school som är betydligt billigare. Ett extra tack till er som kom på Bubbles for Hope för ett par dagar sedan och därmed säkerställde barnens skolgång året ut.

 

Det här inlägget är publicerat i Okategoriserade. Bokmärk länken.