Efter resan till Mosuma fortsatte ett intensivt arbete med utemiljön för barncentret på plats. Vi stannade i Tanzania sex veckor och i slutet av vår vistelse blev bägge infiltrationsbäddarna till slamavskiljarna för svartvattnet (vatten från toaletter och duschar) klara. I tätt samarbete med rörmokaren Mr Iddi anpassades rör i rätt vinklar och storlekar för att passa infiltrationen. Den ena infiltrationsbädden planterades med banan- och apelsinträd och den andra planterades med papaya. Båda bäddarna är uppbyggda med 10 cm krossbädd av lavasten under infiltrationsrören och 20 cm kross ovanpå rören. På lavastenen las en plastfilt, motsvarande geotextil för att förhindra den finkorniga jorden, som slutligen lades på rörpaketet, att täppa igen rören och bäddarna. Träden har tagit sig bra och framöver när systemen är igång kommer granatäpplen rama in infiltrationsträdgården och marktäckande växter så som gurka, pumpa och bönor planteras under träden.
En tillhörande kompost har byggts dit slammet från slamavskiljarna, när dessa är fulla, kommer att pumpas för att kompostera. Vi räknar med att slamavskiljaren kommer att behöva tömmas en till två gånger per år. Avföring från människan är väldigt näringsrik och kommer användas i odlingarna efter kompostering. Först när cirkeln är sluten och kompost från mänskliga fekalier återförs till odlingar har man skapat det som kallas en ekologisk sanitets anläggning och man har dessutom använt sina tillgängliga resurser på bästa sätt.
När vi lämnade Tanzania var strukturen för den ena av två murade cirklar för gråvattenträdgåden klar. Cirkeln nummer två färdigställdes dock strax efter att lämnat över till de nya volontärerna på plats. Framöver kommer gråvatten från kök och tvättrum ledas i rör fram till cirklarna och där släppas utför att bevattna fruktträd och andra grödor. Cirklarna är multifuktionella; de fungerar både som skydd av odlingarna och bevattningssystemet och som låga sittbänkar där barn och vuxna av möjlighet att koppla av i skuggan av fruktträden. Framöver kommer marken runt om cirklarna jämnas till och en markbeläggning kommer förbinda cirklarna med husen.
Då kommunikationen på swahili och engelska ibland inte räckte till använde vi oss av kalk med vilken vi ritade upp strukturen direkt på marken. Som här vid entrén. Efter att marken jämnats till, markerar vi trädgropar och gränsen för markbeläggning och perennplanteringar. Utemiljön vid huvudentrén kommer bli en flexibel hårdgjord yta med ett grönt tak av träd samt större perennplanteringar.
När dikena för infiltrationen och hålet för slamavskiljarna grävdes kunde överblivna jordmassor, hela 10 lastbilsflak, användas till att jämna till marken för parkeringsplats och entré. Jorden räckte också till att skapa en horisontell bollplan på en annars sluttande tomt. För att inte jorden ska rinna bort vid nästa regnperiod planterades växter och träd längs med bollplanens nedre sida.
Vi har haft ett fantastiskt arbetslag på plats och ibland har 20 personer arbetat samtidigt med olika uppgifter bland annat jämnat jordmassor, murat gråvattencirklar och kompost, böjt och borrat rör och planterat växter. Vi är mycket tacksamma för att ha fått tagit del av den kunskap som de olika arbetarna besitter och att ha fått vara en del av detta lag på plats.